İLİMİZDE 35. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

27 Eylül 2022

İLİMİZDE 35. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 
İlimizde “Ahilik Haftası” kutlamaları ile ilgili etkinlikler 12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında, Ahilik İl Kutlama Komitesi’nin hazırlamış olduğu, Bakanlığımızca uygun görülen program çerçevesinde yapılmıştır.

Program çerçevesinde;
 
12 Eylül 2022 Pazartesi günü, İl Kutlama Komitesi Üyeleri ile birlikte Karaman Valisi Sayın Tuncay AKKOYUN ve Karaman Belediye Başkanı Savaş KALAYCI’yı makamlarında ziyaret ederek Ahilik Haftası Kutlama programı çerçevesinde ilimizde bu yıl gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Salı günkü kutlama programının açılışında konuşan Ticaret İl Müdürü Adem ÖZCAN, Ahilik kültürünün, ülkemizin birlik ve beraberliğinde, sosyal ve kültürel yapısında önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, “hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bize geçen bizdendir” düsturunun da bu ekonomik, kültürel, dini ve ahlaki kültürü içinde barındıran ahilik teşkilatlanmasının özünü yansıttığını belirtti. Bugünde aynı bilinç ve ahlakla örgütlenip çalışmalarına devam eden esnaf ve sanatkârların ülkemizin mihenk taşı olduğunu belirten Özcan, tüm esnaf ve sanatkârlarımıza çalışmalarında ve ticaretlerinde muvaffakiyetler diledi.
 
Esnaf ve sanatkârların köklü bir geleneğe sahip olduğunu söyleyen Karaman Valisi Tuncay AKKOYUN ise, ‘’Ahîler, tarih boyunca işi ile ahlakı birleştirmiş, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş erdemli bir duruş sergilemiştir. Gücünü, ilkelerini taviz vermeden uygulamasından alan Ahilik Teşkilatı, eşref-i mahlûkat olan insanı merkezine alarak, halka hizmeti hakka hizmet olarak görmüştür. Ahiler, “Eline, Diline, beline sahip ol! Kalbini Kapını Alnını açık tut! Eş, İş ve Aşına özen göster!” düsturuyla sosyal hayata da şekil vermiştir, önderlik etmiştir. Ahilik öğretilerinin, geçmişte olduğu gibi günümüz iktisat dünyasının da sıkıntılarına derman olmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye muktedir olduğu da hepimizin malumudur. Bu düşüncelerle, ahilerin pirî Ahi Evran’ı rahmetle yâd ediyor, 35. Ahilik Haftası Kutlama Etkinlikleri’nin şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum. İşini, emeğini; ahlak ve erdemlerle süsleyen siz kıymetli esnaf ve sanatkâr kardeşlerimize, hemşerilerimize hayırlı işler, bereketli kazançlar diliyorum.” şeklinde konuştu.
 
Kutlama programı ilin ahisi, ilin kalfası ve ilin çırağı için düzenlenen şed kuşatma ve ahilik kaftanı giydirme törenleri, ahi pilavı ikramı, mehter gösterisi ve Protokol üyelerinin Esnaf Odalarına ait çadırları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Larende Fotoğraf Derneği tarafından düzenlenen “Alın Teri ve Ustalarımız” adlı sergi gezisi ile devam etti. İl kutlama komitesince mesleklerinde edindikleri başarılar, öğrenme kabiliyetleri ve meslek mensupları ile uyumları gibi kriterler göz önünde bulundurularak seçilen ilin ahisi, ilin kalfası ve ilin çırağı ise şu isimler oldu;
 
Yılın Ahîsi Züccaciye Mesleğini İcra Eden, Halil UYAR
Yılın Kalfası Bayan Kuaförü, Hacer ŞİRİN
Yılın Çırağı Elektrik Tesisatçılığı Mesleğini İcra Eden, Hasan Hüseyin TUNÇ
 
Esnaf Şölenine 15 Temmuz Demokrasi Meydanı saat 20.00-23.00 arası Güzel Sanatlar Öğrencilerimiz tarafından müzik dinletisiyle ara verilmeden devam edildi.
 
Çarşamba günü ise Aktekke Camii saat 12.15 öğle namazı öncesinde Ahirete irtihal etmiş Birlik Başkanları, Oda Başkanları, Esnaf ve Sanatkârlarımız ile tüm Şehitlerimiz için Mevlit okutuldu.