İLİMİZDE 36. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

27 Eylül 2023

İLİMİZDE 36. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 
İlimizde “Ahilik Haftası” kutlamaları ile ilgili etkinlikler 18-22 Eylül 2023 tarihleri arasında, Ahilik İl Kutlama Komitesi’nin hazırlamış olduğu, Bakanlığımızca uygun görülen program çerçevesinde kutlanmıştır.

Program çerçevesinde;

18 Eylül Pazartesi günü, İl Kutlama Komitesi Üyeleri ile birlikte Karaman Valisi Sayın Hüseyin Engin SARIİBRAHİM ve Karaman Belediye Başkanı Savaş KALAYCI’ yı makamlarında ziyaret ederek Ahilik Haftası Kutlama programı çerçevesinde ilimizde bu yıl gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

19 Eylül 2023 Salı günü, Kent merkezindeki Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen törende, Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin PEKOĞLU ve Ticaret İl Müdürü Adem ÖZCAN birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Karaman Valisi Hüseyin Engin SARIİBRAHİM’ e "Ahi Dostu" kaftanı, ilin ahisi olarak seçilen Abdullah MULDUR’ a da "Ahilik" kaftanı giydirildi. Buradaki törenin ardından protokol üyeleri hep birlikte Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanına kadar mehter takımı eşliğinde düzenlenen Ahi yürüyüşüne katıldı. Buradaki kutlamalarda Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin PEKOĞLU konuşma yaptı.

Ticaret İl Müdürü Adem ÖZCAN ise kutlama programı konuşmasında,  “Ahilik kardeşliğin, dostluğun, cömertliğin, sevginin, saygının, dayanışmanın, bilginin sanatla birleşmesi, Ahiliğin ticarette Ahlakın sembolü olduğunu, ahilik geleneğini yaşatan ve gelecek nesillere aktaran esnaf ve sanatkarların ahilik haftasını ve odanın kendi içinde seçtikleri yılın Ahi, Kalfa ve Çırağını kutladı. Ahiliğin ilkelerine her zaman sahip çıkmalarını ve gelecek nesillere aktarmak konusunu düstur edinmelerini temenni ederek “hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bize geçen bizdendir” Ahi Evran Velinin sözüyle konuşmasını tamamladı. 

Mehter takımının gösterisinin ardından İlin Ahisi MULDUR ve diğer meslek gruplarındaki temsilcilere plâket ve ödülleri takdim edildi. Törenlere Vali SARIİBRAHİM’ in yanı sıra Belediye Başkanı Savaş KALAYCI, kurum müdürleri, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

-Yılın Ahîsi  Bakkal Mesleğini İcra Eden, Abdullah MULDUR
-Yılın Kalfası Mobilya Mesleğini İcra Eden, Mustafa EVİN
-Yılın Çırağı Kaynak Mesleğini İcra Eden, Bedirhan YALÇIN

20 Eylül Çarşamba günü ise Aktekke Camii saat 12.15 öğle namazı öncesinde Ahirete irtihal etmiş Birlik Başkanları, Oda Başkanları, Esnaf ve Sanatkârlarımız ile tüm Şehitlerimiz için Mevlit okutuldu.