Kuyum İşletmelerine Verilen Yetki Belgesinin Alma Süresi Uzatıldı

21 Şubat 2022

Kuyum İşletmelerine Verilen Yetki Belgesi Alma Süresi Uzatıldı
 

Karaman Ticaret İl Müdürü Adem Özcan, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 14 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik ile kuyumculuk alanında faaliyette bulunanlara yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiği bu düzenlemeyle kuyum ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, meslekte nitelikli insan kaynağının artırılması ve tüketicinin korunmasının amaçlandığını belirtti.
 
İl Müdürü Özcan, söz konusu yetki belgesi alma işlemlerine ilişkin sürecinin Ticaret Bakanlığının 23 Eylül 2021 tarihinde bilgi sistemini yürürlüğe alması ile birlikte başladığını belirterek bu süreci Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Karaman İli Sarraflar ve Kuyumcular Derneği ile aktif şekilde yürüterek oluşabilecek sıkıntıları çözüme kavuşturduklarını ve şuana kadar ilimizde bulunan kuyumculardan yaklaşık yarısına yakınına yetki belgesi verildiği belirtti. Özcan, bu oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamın yakalandığını ve yetki belgesi verilmesi işleminin de devam ettiğini belirtti. Adem Özcan yetki belgesi almayan işletmeler içinde yetki belgesi alma süresinin 24 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile 31 Aralık 2021 ‘den 30 Haziran 2022 ‘ye kadar uzatıldığı belirtti.  
 
İl Müdürü Adem Özcan kuyumculuk yetki belgesi verilmesi için aranan şartlardan biri olan ustalık belgesi ile ilgili de değişiklik yapıldığını belirtti. Bu değişiklikle 14 Nisan 2021 den önce Kuyum ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına, 30 Haziran 2022'ye kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, ilgili maddelerde belirtilen ustalık belgesi şartı aranmaksızın yetki belgesi verileceğini, ancak ustalık belgesinin 31 Aralık 2022'ye kadar Ticaret Bakanlığı il müdürlüğüne teslim edilmesini aksi halde ustalık belgesini bu tarihe kadar edinemeyenlerin yetki belgelerinin iptal edileceğini belirtti.