TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI KAPSAMINDA ŞEHİT ÖMER DURMAZ ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLERE TÜKETİCİ EĞİTİMİ VERİLDİ

23 Mart 2023

TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI KAPSAMINDA ŞEHİT ÖMER DURMAZ ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLERE TÜKETİCİ EĞİTİMİ VERİLDİ


Ticaret İl Müdürü Adem ÖZCAN tarafından 15-21 Mart Tüketici Haftası etkinlikleri kapsamında Müdürlük personeli görevlendirilerek lise öğrencilerine 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve tüketici hakları ve sorumluluklarına yönelik bilgiler verildi. Şehit Ömer Durmaz Çok Programlı Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Müdürlüğümüz personeli raportörleri Nurcan ULAŞ ve Nazmiye YILMAZOK,  okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Raportörümüz Nazmiye YILMAZOK  “Tüketici Haftası” nı kutlayarak sunumu başlattı. Daha sonra Ayıplı (kusurlu) mal ve ayıplı hizmetin tanımını da yapan Yılmazok, ayıplı mal sonrasında tüketicinin sözleşmeden dönme, satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarılmasını isteme ve ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme gibi haklarının olduğunu da sözlerine ekledi. Nazmiye Yılmazok tarafından, öğrencilere Mesafeli Sözleşme, Sosyal Medya Dolandırıcılıkları, Elektronik Ticarette Güven Damgası ve İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler hakkında da bilgi verildi.

 Aldığımız malların fiş veya faturasını istemenin devletimizin bütçesine gelir sağlayacağını bunun yanında Tüketici Hakem Heyetlerine fatura sunmanın iş ve işlemleri kolaylaştıracağını unutmamalıyız, diyen Raportör Nurcan ULAŞ, “Satın aldığımız yiyecek maddelerinin üretim tarihi ile son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz. Görmeden satın aldığımız ürünlerde güvenilir internet sitelerini tercih etmeliyiz. ” diye konuştu. Ayrıca garanti belgesi ve fatura ayrımından söz ederek bilinçli tüketicinin özelliklerinden bahseden ULAŞ, tüketici seçimlik haklarından, kullanım hatasından ve Ticaret Bakanlığımızın uygulaması olan SERBİS(Servis Bilgi Sistemi)  uygulamasını anlattı.

Belirli Süreli Abonelik Sözleşmesi ile Taahhütlü Aboneliklerin Karıştırılması yapan ULAŞ sunuma Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru şekillerinden ve fiyat etiketiyle ilgili “Malın etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.” Sözleriyle programa son verdi.

Programın son bölümünde Tüketici Hakem Heyeti Raportörleri Nazmiye Yılmazok ve Nurcan Ulaş öğrencilerin sorularını yanıtladılar.